Iedereen kan hier zichzelf zijn
21 aug 2023“De kinderen werden groter, ik had tijd beschikbaar en zin om mij in te zetten voor mensen die wel wat extra hulp konden gebruiken”, vertelt Kim Kerssen. “Een vriendin maakte me attent op de Bovenkamer, een ontmoetingscentrum voor mensen met beginnende dementie. Ik heb gebeld, had daarna een gesprek met de coördinator en nu ben ik er al vier jaar werkzaam als vrijwilliger.
Goed luisteren
“Samen met een fijne groep andere vrijwilligers ontvang ik mensen en zorg ervoor dat ze het naar hun zin hebben. Dat klinkt wat algemeen maar we zijn in de huiskamer aanwezig voor een praatje of een spelletje. Daarnaast hebben we ons als vrijwilligers eigen gemaakt om goed te luisteren. Dementie is voor veel mensen een beladen woord, iets waar toch niet graag over wordt gesproken. Die barrière proberen we te doorbreken en eerlijk gezegd lukt dat meestal prima.
Activiteiten
Verder helpen we veel bij het enorme aanbod aan activiteiten. Deze activiteiten zijn bijna altijd onder deskundige begeleiding van een professional en zijn bijzonder geliefd bij de bezoekers. Vraaggestuurde activiteiten, en daarmee bedoelen we dat de bezoekers kunnen aangeven waar hun belangstelling naar uitgaat. Denk bijvoorbeeld aan het Bovenkamerkoor, bewegen op muziek, ontspanning, seniorenboksen, koersbal en zo is er nog een aantal te noemen.
“Iedereen kan hier zichzelf zijn”
Speciale aandacht is er ook voor de mantelzorgers, een vaak vergeten groep die superbelangrijk is. In de afgelopen vier jaar heb ik een band opgebouwd met de mensen die hier komen. Elke bezoeker heeft een eigen verhaal en een eigen reden om naar de Bovenkamer te komen. Bijzonder dat veel bezoekers je na korte tijd al gaan kennen. Het is eigenlijk altijd gezellig, met een heel gemengd gezelschap, waar iedereen zichzelf kan zijn. En juist dat “ zichzelf kunnen zijn” vind ik erg belangrijk. Er kan (en moet) nog zoveel gedaan worden met vaak heel eenvoudige zaken om dementievriendelijk te zijn in de maatschappij. Binnen de Bovenkamer werken wij met alle vrijwilligers graag mee in een fijn team om deze doelstellingen te behalen.
“Als je het gezellig vindt om met mensen samen te zijn, te praten over alledaagse dingen en vooral naar mensen kunt luisteren, dan geeft het je een tevreden gevoel. Dat bezoekers weer naar huis gaat met een fijn gevoel.
Vrijwilliger worden?
“Voor nieuwe vrijwilligers is het heel fijn dat je een heel actief team achter je hebt en dat je er dus nooit alleen voor staat. Bij de Bovenkamer wordt je in de beginfase actief begeleid en zijn er tips en handvatten hoe je het beste kunt omgaan met mensen met dementie. Daarnaast kun je trainingen volgen en zijn er maandelijks bijeenkomsten waar je ervaringen kunt delen en op de hoogte wordt gehouden van actuele zaken. Ik nodig mensen uit eens langs te komen. Als bezoeker of als toekomstig vrijwilliger. Voor vrijwilligers is ervaring met dementie niet echt nodig. De Bovenkamer is een ontmoetingscentrum, verzorgende of medische handelingen worden niet gedaan.”
Om vrijwilliger te worden kunt u rechtstreeks contact opnemen met de organisaties die we in dit artikel noemen. Of neem een kijkje op de vrijwilligersvacaturebank
Meer informatie over vrijwilligerswerk vindt u op de website van gemeente Zutphen
- De Bovenkamer
De Kaardebol
Harenbergweg 1
7204 KZ Zutphen
06-24954318
www.debovenkamerzutphen.com - Odensehuis Zutphen
Martinetsingel 60
7201 DT Zutphen
06-24954343
www.odensehuiszutphen.nl - Buurthuis De Uitwijk – Perspectief
De Brink 116
7206 KD Zutphen
06-55331143
www.perspectiefzutphen.nl - Alzheimer Café Zutphen e.o.
Buurtcentrum Het Bornhof
Hobbemakade 246
7204 TB Zutphen
06-13514411
www.alzheimer-nederland.nl
Terug naar overzicht