Alzheimer Café Zutphen e.o. | Programma najaar 2024

24 jun 2024

Afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert in het najaar van 2024 maandelijks weer een Alzheimer Café van 19.30-21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Het Alzheimer Café is toegankelijk voor mensen met dementie, mantelzorgers en belangstellenden en de toegang is gratis. De locatie is Buurtcentrum Het Bomhof – Hobbemakade 246 in Zutphen.

Informatie gewenst?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland:
* telefoon 06-13514411
* e-mail ac.zutphen@alzheimervrijwilligers.nl

Programma van juli tot en met december 2024

17 juli 2024 | Thema ‘Muziek en het brein’
Muziek geeft ontspanning en afleiding van de dagelijkse beslommeringen. Ook kan muziek herinneringen oproepen en een aanleiding zijn om in gesprek te komen. Muziekagoog Gideon Biegstraaten laat ons ervaren wat muziek te weeg kan brengen. Ook worden er tips gegeven hoe je zelf thuis met muziek het leven kunt veraangenamen.

21 augustus 2024 | Thema ‘Filmvoorstelling met een hapje en een drankje’
We worden als kijker meegenomen in de belevingswereld van de hoofdrolspeler. Hij is een tachtigjarige man wiens leven steeds meer wordt gedomineerd door de gevolgen van dementie. Niet alleen de verwarde man vraagt zich constant af wat echt is en wat niet; ook wij als kijker raken volledig gedesoriënteerd. De film laat niet alleen zien wat dementie met een persoon doet, hij laat het je ook ervaren, voor zover dat kan.

20 september 2024 | Thema ‘Wereld Alzheimer Dag’
Bezoek gratis de Wereld Alzheimer Dag bij Voetbalvereniging A.Z.C Zutphen en De Hanzehal, Fanny Blankers-Koenweg, Zutphen.
Van 10:00 tot 14:30 uur wordt er een programma gepresenteerd rond het thema ́Samen in Beweging ́. In de ochtend is er een  “vitaliteitsworkshop” waarin de deelnemers letterlijk en figuurlijk ervaren wat een goede beweeghouding is en wat dat met je doet. Na de lunch zijn er diverse workshops rond het thema “Samen Bewegen”.

16 oktober 2024 | Thema ‘Hoe betrek ik de buurt’
Wat is het netwerk van de mantelzorger? Breng iemand uit de buurt mee. Bijvoorbeeld een buurman/-vrouw, vriend of kennis, iemand van de vereniging, om samen het gesprek aan te gaan hoe mantelzorgers meer lucht kunnen krijgen bij hun zorgtaak.

20 november 2024 Thema ‘De psycholoog, over onbegrepen gedrag’
Iemand die dementie heeft, kan ander gedrag laten zien. Soms trekt iemand zich terug, komt tot niet meer, is verdrietig, of juist boos en snel geïrriteerd. Vaak is het ander gedrag dan je gewend bent van je naaste. Wat betekent dit gedrag en hoe kun je er mee omgaan? Mevrouw Agaath Bont, psycholoog in de ouderenzorg, komt hier over vertellen.

18 december 2024 | Thema ‘Het levensboek’
Wat is een levensboek? Wat kun je ermee en hoe maak je het? In een levensboek verzamel je mooie herinneringen uit het leven van je naaste.
Zoek foto’s en plaatjes van familie, de woonplaats waar ze is opgegroeid, hobby’s, lievelingseten, vakanties en andere dierbare momenten. Het maken van een levensboek, met daarin een tijdlijn vol herinneringen en levensverhalen kan veel houvast bieden aan mensen met dementie.


Alzheimer Nederland zet zich in voor een toekomst zonder dementie en een betere kwaliteit van leven voor iedereen die met dementie te maken heeft. Wij zorgen dat er vooruitgang wordt geboekt. Op alle terreinen van wetenschappelijk onderzoek tot de manier waarop de maatschappij omgaat met mensen met dementie. Alzheimer Nederland heeft 48 regionale afdelingen en ruim 245 Alzheimer Cafés, Trefpunten en Theehuizen verspreid over het hele land. Circa 3.600 vrijwilligers zetten zich hiervoor met hart en ziel in. Om zo mensen met dementie en hun naasten te helpen.

Terug naar overzicht