Het vrijwilligerswerk geeft mij veel positieve energie

26 jun 2024

Bij het Odensehuis ontmoeten we Marit (33), een enthousiaste vrijwilligster die al zes jaar met plezier haar vrijwilligerswerk doet. We zijn benieuwd naar wat haar op jonge leeftijd heeft gemotiveerd om met vrijwilligerswerk te beginnen.

Aanleiding vrijwilligerswerk
Marit vertelt graag over haar motivatie: “Ik was negen jaar toen mijn oma overleed, ik heb haar erg gemist. Deze ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik me sterk aangetrokken voel tot ouderen en graag tijd met hen doorbreng. Ik ben van nature behulpzaam en ik vind het dankbaar werk, dat maakt dit vrijwilligerswerk zo waardevol voor mij.”

Inloopgroep
“In de ‘Inloopgroep’ spelen we spelletjes, maar eerst nemen we uitgebreid de tijd voor een kop koffie, waarna we al snel met elkaar in gesprek gaan. Dit gaat heel gemakkelijk omdat we elkaar goed kennen. Elke week ontmoeten we dezelfde bezoekers, vrijwilligers of medewerkers. De gesprekken vormen een belangrijk onderdeel van de ochtend. Ik vind de gesprekken heel waardevol en prettig. De bezoekers die geheugenproblemen hebben, willen graag ‘onder de mensen’ zijn. Zelf geniet ik vooral van hun levenservaring en luister graag naar hun verhalen. Naast het bieden van een luisterend oor voor serieuze zaken, delen we ook praktische tips en wordt er veel gelachen.”

Vrijwilligerswerk
Marit deelt enthousiast haar ervaring: “Ik moedig anderen vaak aan om vrijwilligerswerk te doen met ouderen. Ook al denken jongeren daar misschien niet direct aan, ik ervaar zelf dat het juist heel leuk is om te doen, zelfs op jonge leeftijd. Hoewel mensen de nodige zorg ontvangen, kunnen vrijwilligers hen extra aandacht geven, wat zij waarderen en wat mij een goed gevoel geeft. Je kunt ook een maatje van iemand worden; als vrijwilliger word je aan één persoon gekoppeld en onderneem je samen activiteiten. Bij het Odensehuis voel ik me altijd welkom, en ik kom altijd met veel positieve energie thuis na een bezoek.”

Odensehuis
Het Dementienetwerk Zutphen-Lochem-Vorden eo werkt nauw samen met dementievriendelijke locaties zoals het Odensehuis. Interesse?
Klik hier voor meer informatie over het Odensehuis.

Lees ook het ervaringsverhaal van:
* Vrijwilligster Alexandra: “Mijn tijd zinvol invullen en iets betekenen voor anderen

 

Terug naar overzicht