Alexandra: “Mijn tijd zinvol invullen en iets betekenen voor anderen”

25 apr 2024

Bij het Odensehuis gaan we in gesprek met Alexandra (70), een vrijwilligster die al vijf jaar betrokken is bij de organisatie. Vijf jaar geleden, terwijl ze zich voorbereidde op haar aanstaande pensioen, nam Alexandra zelf het initiatief om vrijwilligerswerk te gaan doen. Op dat moment was ze nog werkzaam op kantoor, waar ze verantwoordelijk was voor de administratie en boekhouding. In tegenstelling tot haar toenmalige beroep koos ze voor heel ander vrijwilligerswerk, en ze deelt graag met ons waarom dit werk haar zo aanspreekt.

Vrijwilligerswerk
Alexandra: “Mensen met geheugenproblematiek spreken mij heel erg aan, omdat ik heel lang contactpersoon was voor mijn tante die te maken had met dementie. Toen ik nog werkte begon ik bij het Odensehuis met een dagdeel in de week. Na mijn pensioen kwamen er steeds dagdelen bij. Door mijn ervaring met mijn tante voel ik me verbonden met deze doelgroep. Na mijn pensionering wilde ik niet stilzitten, en dit vrijwilligerswerk gaf me de mogelijkheid om mijn tijd zinvol in te vullen en iets te betekenen voor anderen.”

Verschillende activiteiten
Inmiddels assisteer ik bij “Muziek met Gideon” en bij de aandachtstraining op donderdagmiddag. Deze zijn gebaseerd op mindfulness. Bij de aandachtstraining beginnen we met een stilte-oefening, waarop we met aandacht gaan bewegen (yoga- en gymachtige bewegingen). Dit gebeurt allemaal onder begeleiding. De trainingen worden afgesloten met ontspanningsoefeningen op een matje en natuurlijk een gezellig kopje thee. Na afloop is iedereen heel ontspannen.

In de “Inloopgroep” drinken we samen koffie, delen wij met elkaar wat ons bezighoudt en doen we een spelletje om het geheugen te trainen.

Ik neem ook deel aan een Rummikub-groepje. Als ik niet meedoe met een spelletje, kleur ik samen met een mevrouw uit Afghanistan mandala’s. Hoewel we niet dezelfde taal spreken, communiceren we goed met lichaamstaal en ‘de taal van het hart’. Het is voor haar moeilijk om bij een groep aan te sluiten vanwege de taalbarrière, maar op deze manier kan ze toch deelnemen aan een leuke activiteit. Het geeft mij veel voldoening om iets voor haar te kunnen betekenen, en we hebben er beiden veel plezier in. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe het Odensehuis altijd kijkt naar wat bij iemand past en op maat gemaakte mogelijkheden biedt.

De sfeer bij het Odensehuis
Alexandra benadrukt: “De sfeer bij het Odensehuis vind ik heel prettig. Zoals we hier met elkaar omgaan, zou het ook in de ‘grote buitenwereld’ moeten zijn. De bezoekers en medewerkers gaan met veel respect met elkaar om.

De kracht van het Odensehuis is de kleinschaligheid, waardoor mensen, die weinig prikkels kunnen verdragen, zich hier al snel op hun gemak voelen. Bovendien betrekken we iedereen bij de activiteiten, en is er extra aandacht voor mensen met specifieke behoeften, zoals bijvoorbeeld mensen die slechthorend zijn.

Het Odensehuis is toegankelijk voor iedereen, zonder dat bezoekers een indicatie nodig hebben, waardoor het heel laagdrempelig is om hiernaartoe te komen. De prettige sfeer maakt het Odensehuis een bijzondere en waardevolle plek.”

Terug naar overzicht