Je moet hier niets, je mag

24 jul 2024

Bij ontmoetingscentrum De Bovenkamer in Zutphen mochten we in gesprek met Jan Wiemer (81). Hij deelt zijn verhaal over hoe hij bij De Bovenkamer is beland en vertelt ons over zijn ervaringen. 

Jan legt uit: “Casemanager dementie Monique kwam bij mij thuis om mijn vrouw en mij te begeleiden. Tijdens een van onze gesprekken stelde ze voor om eens een kijkje te nemen bij De Bovenkamer. Ik had daar nog nooit van gehoord. Monique overtuigde me om samen een bezoek te brengen, en sindsdien ben ik er niet meer weg te slaan. Ik werk graag mee aan dit gesprek om De Bovenkamer meer bekendheid te geven. Mijn ervaring hier is zo positief dat ik anderen gun om dit ook te ontdekken. Tijdens de Wereld Alzheimer Dag kreeg ik zelfs de kans om te spreken, waarbij ik mijn verhaal deelde over dementie en de mogelijkheden die De Bovenkamer biedt. Ook dit doe ik om de plek meer onder de aandacht te brengen.”

Activiteiten
Wat betreft de activiteiten bij De Bovenkamer, geeft Jan aan dat hij vooral enthousiast deelneemt aan beweegactiviteiten. Hij zegt hierover: “Het is belangrijk om mijn lichaam in beweging te houden om soepel te blijven. Daarom doe ik graag mee aan activiteiten zoals “Bewegen op Muziek”en “Muziek met Gideon”. Bij de muziekactiviteit is het zo leuk dat je helemaal niet muzikaal hoeft te zijn om mee te kunnen doen. 

Thuis vind ik het fijn om de krant te lezen, hoewel mijn vrouw opmerkte dat ik hem nu eerder doorblader dan lees, omdat mijn concentratie wat minder is geworden. Ook kan ik me goed vermaken met legpuzzels. De puzzels van Jan van Haasteren zijn mijn favoriet. Daarnaast geniet ik van televisiekijken.”

Vervoer
Op het gebied van vervoer legt Jan uit dat hij zelfstandig naar De Bovenkamer komt met zijn scootmobiel. Sinds kort heeft hij ook een taxipasje, zodat hij bij slecht weer met de taxi kan komen. 

Gedicht vrijwilligers
Tot slot deelt Jan een gedichtje dat hij heeft geschreven voor de vrijwilligers van De Bovenkamer. Hij benadrukt: “Het beschrijft precies hoe ik deze plek ervaar. Het is als een warm bad waarin ik terecht ben gekomen. Hier maakt het niet uit of je bezoeker of vrijwilliger bent, iedereen is gelijk. En de belangrijkste regel hier is: ‘Je moet hier niets, je mag.΅

De Bovenkamer
Het Dementienetwerk Zutphen-Lochem-Vorden eo werkt nauw samen met dementievriendelijke locaties zoals De Bovenkamer. Interesse? Kijk op www.debovenkamerzutphen.com.

Lees ook de ervaringsverhalen van:
* Bezoeker Rosita Ringeling: “Ik kom blij naar de bovenkamer en ga blij naar huis
* Bezoeker Jan Vullink: “Ik voel me hier thuis

Foto: Gedicht voor de vrijwilligers, geschreven door Jan.

 

Terug naar overzicht