Zutphen Dementievriendelijk

8 nov 2021

Wethouder Ten Broeke ondertekende op 29 oktober een zogenoemd convenant waarin Zutphen belooft een zo dementievriendelijk mogelijke gemeente te worden. Samen naar een dementievriendelijke gemeente. Dat is waar de gemeente Zutphen samen met lokale organisaties voor gaat. Met het ondertekenen van een convenant spreken organisaties uit het Platform Dementievriendelijk Zutphen af om samen te gaan werken.

Wat te doen als er een klant met dementie in je winkel komt? Of als je op straat iemand tegenkomt die is vergeten waar hij woont? Hoe herken je dementie en hoe ga je er goed mee om? Vragen die, als het aan de gemeente Zutphen ligt, binnen afzienbare tijd niet meer gesteld hoeven te worden.

Om het goede voorbeeld te geven biedt de gemeente ambtenaren een training aan om dementie bij inwoners te herkennen. ,,Ambtenaren op het stadhuis zelf achter de balie bijvoorbeeld, maar ook Wmo-consulenten’’, zegt wethouder Mathijs ten Broeke. De gemeente pakt samen met lokale organisaties de handschoen op om Zutphen dementievriendelijker te maken. Jaarlijks trekt de gemeente zo’n 125.000 euro uit om dit te bereiken. Daarbij zoekt de gemeente de samenwerking met lokale partijen als Perspectief Zutphen, Alzheimer Nederland, Dementienetwerk Zutphen-Lochem-Vorden e.o, maar ook met het Odensehuis, een inloophuis voor mensen met geheugenproblemen, en de Bovenkamer, een ontmoetings- en kenniscentrum voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers.

Terug naar overzicht