TV programma’s rondom het thema dementie

8 nov 2022

Op de website van de NPO staat een groot aantal tv-programma’s, series en documentaires rondom het thema dementie. Klik hieronder op de titel om de uitzendingen te bekijken.

2DOC

In de uitzendingen van 2Doc komen mensen en thema’s aan bod die te maken hebben met dementie. Vanuit verschillende invalshoeken wordt deze ziekte belicht en bekeken. Het gaat dan onder andere over de uitzendingen:

  • Liefsteling– Het liefdesstel Hetty (76) en Jeanne (91) gaat dansend door het leven. Hun kleurrijke bestaan verandert als dementie grip krijgt op Jeanne. Hetty komt voor een dilemma te staan: moet ze, ondanks de weerstand van Jeanne, hulp toelaten?
  • Levenseindekliniek – De Levenseindekliniek krijgt zo’n twaalfhonderd euthanasieverzoeken per jaar, waarvan er ongeveer 350 worden ingewilligd. Daarmee voorziet de Levenseindekliniek, die vier jaar geleden van start ging, duidelijk in een behoefte. Welke dilemma’s en overwegingen spelen een rol bij het toekennen of afwijzen van euthanasie? Welke mensen melden zich? Hoe bepaal je wanneer iemand ondraaglijk lijdt of is uitbehandeld? En rekt de Levenseindekliniek daarmee de grenzen van de euthanasiewet op? Dat wordt duidelijk in deze documentaire.
  • Voor het te laat is – Annie Zwijnenberg en Margriet Hermans lijden aan de ziekte van Alzheimer. Ze willen de allesverwoestende ontwikkeling van de ziekte niet afwachten en besluiten uit het leven te stappen.
  • Wat ben ik nog – Ingewikkelde en emotionele strijd van voormalig hersenwetenschapper Gerard Smit, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, wordt gevolgd.

NPO Start

  • Herinneringen voor het leven – zit vol met informatie over (onderzoek naar) dementie, persoonlijke verhalen en optredens. Via deze weg wordt er meer aandacht gevraagd voor de impact van dementie en komen mensen ook meer te weten over dementie.
  • Roosen & Borst – In deze serie kun je de zoektocht volgen van Adelheid Roosen en Hugo Borst naar de omgang met dementie. Wat ervaart iemand met dementie? Hoe is de zorg voor mensen met dementie geregeld, thuis en in een verpleeghuis? En hoe ga je om met afscheid nemen en rouw bij een ziekte die het leven binnensluipt en meestal lang duurt? In meerdere afleveringen worden verschillende vraagstukken besproken. Bijvoorbeeld: ‘Hoe is de zorg geregeld voor mensen met dementie?’ en “Hoe ga je om met rouw en verlies bij een ziekte als dementie?΅.
Terug naar overzicht