Terugblik Wereld Alzheimer Dag

2 okt 2023
Op donderdag 21 september, was het de Wereld Alzheimer Dag. In het DWK-gebouw in Zutphen trapte het dementievriendelijke Bovenkamerkoor de middag af. Er waren veel informatieve tafelgesprekken en in verschillende media stonden mooie artikelen. Onder meer in De Stentor, met video! (zie onderstaand). Muziek verbindt en is de taal die overblijft wanneer mensen geconfronteerd worden met dementie. Marlies Claasen presenteerde deze middag en als afsluiting speelde ze een indrukwekkend en emotioneel lied “Als we straks ouder zijn” dat zo goed paste bij het thema van de middag.
Een van de bezoekers schreef na afloop “Ik heb veel geleerd deze middag, goede voorlichting op allerlei gebied over dementie.”
.
.
De Stentor, 21 september 2023:

Dementievriendelijk koor maakt indruk in Zutphen: ‘Zingen is een taal die overblijft’

Een verkeerde bladzijde, een noot die niet helemaal de bedoeling was. Opnieuw de vraag van welke artiest dit liedje ook alweer is. Bij het dementievriendelijk koor in De Bovenkamer maakt een beetje geheugenverlies niets uit. De zangers vinden elkaar altijd weer in de liefde voor muziek, blijkt tijdens een optreden in Zutphen.

Het optreden in het DWK-gebouw in Zutphen is best spannend voor het koor. Hier komen mensen samen vanwege Wereld Alzheimer Dag. Het Alzheimercafé houdt er een evenement om aandacht te vragen voor de ziekte die in Nederland 290.000 mensen treft.

Maar als zangdocent Fleur Tolman de eerste noten op haar piano speelt, zijn de zenuwen weg en zingt het koor toonvast. Het is een Israëlisch nummer om de stem los te maken, zonder tekst en met nadruk op klank. De schouders zakken, een dame pakt even de hand van haar buurvrouw en glimlacht met pretogen. Een luid applaus volgt.

Corona
Het koor zingt elke dinsdagochtend in ontmoetingscentrum De Bovenkamer. Dat begon met een klein clubje, maar groeide binnen een aantal jaar uit naar een koor van meer dan dertig man. Toen corona kwam, leek samen zingen voorgoed voorbij. Zangdocent Tolman, die het koor leidt: ,,Deze groep had zoveel plezier in het zingen. Ik dacht: hier kunnen we toch niet mee stoppen? Toen hebben we bijna anderhalf jaar online gezongen, elke dinsdagochtend via Zoom. Ik op mijn piano voor de camera en zij thuis, zingend voor hun webcam.”

Klik hier of op onderstaande afbeelding om de video van het Bovenkamerkoor te bekijken:

 

Foto rechtsboven: Koorleden nemen bloemen in ontvangst na het optreden. © Arjan Gotink

Terug naar overzicht