Succesvolle Wereld Alzheimer Dag 2024 Zutphen

20 sep 2024

Op vrijdag 20 september vond de Wereld Alzheimer Dag plaats bij Voetbalvereniging A.Z.C. Zutphen. Het thema van dit jaar, “Samen in beweging”, werd krachtig neergezet met een gevarieerd programma vol sportieve en leerzame activiteiten voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en andere belangstellenden. De dag werd officieel geopend door wethouder Jasper Bloem, gevolgd door een inspirerende bijdrage van tv-presentatrice Olga Commandeur.

Opening van de beweegtuin

De dag begon met de feestelijke opening van de nieuwe beweegtuin, speciaal ontworpen voor ouderen. Wethouder Jasper Bloem benadrukte tijdens zijn toespraak het belang van beweging voor ouderen en de brede steun vanuit de gemeenteraad voor initiatieven als deze beweegtuin. “Onderwerpen zoals bewegen voor ouderen zijn in de gemeenteraad nooit een punt van discussie,” aldus de wethouder. “Iedereen vindt het belangrijk.”

Daarna gaf hij het woord aan Olga Commandeur, bekend van “Nederland in Beweging!”, die het belang van fysieke activiteit op latere leeftijd onderstreepte. Ze gaf aan dat veel ouderen hun bewegingsvaardigheden zijn kwijtgeraakt, en dat de beweegtuin een mooie manier is om deze weer op te bouwen. Met een energieke workout, speciaal afgestemd op de doelgroep, opende zij de beweegtuin. De bijna zeventig aanwezigen deden enthousiast mee, waarbij oefeningen zoals “hoofd, schouders, knie en teen” werden uitgevoerd op vrolijke muziek. “Ik kan wel honderd oefeningen bedenken voor elk toestel in deze tuin,” zei Olga met een glimlach.

Officiële opening en inspirerende workshops

Na de buitenactiviteiten werd de Wereld Alzheimer Dag binnen verder geopend door wethouder Bloem. Hij sprak lovend over het sterke netwerk in Zutphen dat zich inzet voor kwetsbare ouderen en mensen met dementie. Met trots kondigde hij aan dat Zutphen zich sinds enige tijd officieel een “dementievriendelijke gemeente” mag noemen. Hij lichtte ook toe hoe de gemeente werkt aan een dementievriendelijke inrichting van de wijken, maar erkende dat dit proces tijd en geduld vergt.

Vervolgens nam Olga Commandeur de deelnemers mee in een workshop, waarin zij dieper inging op het thema “Samen in beweging”. Ze gaf inzicht in hoe belangrijk het is om dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen en de impact die dit kan hebben op de spieren. “Na drie maanden zonder beweging, verlies je al spiermassa. Maar gelukkig kun je ze door te bewegen weer versterken,” aldus Olga. Ze benadrukte ook het belang van het behouden van een actieve houding, zelfs bij het ouder worden. “Blijf traplopen zolang het kan,” riep ze de deelnemers op. Ze sloot de workshop af door de deelnemers huiswerk mee te geven: elke dag aandacht besteden aan hun houding en beweging. Iedereen deed op zijn eigen niveau mee aan de oefeningen, wat zorgde voor een positieve sfeer.

De workshop werd feestelijk afgesloten met een beweeglied op muziek van Frank Sinatra, waarbij de deelnemers vol energie en met een glimlach de workshop beëindigden.

Gezamenlijke lunch en middagactiviteiten

Na de workshop volgde een heerlijke lunch, verzorgd door leerlingen van het Praktijkonderwijs Zutphen. De ontspannen sfeer gaf de deelnemers de kans om ervaringen uit te wisselen en bij te komen van de intensieve ochtend.

De middag stond in het teken van verschillende beweegactiviteiten. Bezoekers konden deelnemen aan workshops zoals “Stoelyoga” met Lieke Smale, “Bewegen op muziek” met Julie de la Fuente, “Bewegen met kracht” met Arjan van der Meulen, “Tai Chi” met Sebastiaan van Zaanen of kegelen met de clubs “De Boggelaar” en “Kegelen is kunst”. Voor elk wat wils, en de diversiteit aan activiteiten zorgde ervoor dat iedereen op zijn eigen niveau kon deelnemen.

Positieve reacties en een geslaagde dag

De bezoekers waren zeer te spreken over het gevarieerde programma. Ze gaven aan veel geleerd te hebben en genoten te hebben van de workshops, de lunch en vooral het samenzijn. De Wereld Alzheimer Dag in Zutphen was een groot succes, mede dankzij de betrokken organisaties zoals Actief Zutphen, Het Alzheimer Café, De Bovenkamer, het Dementienetwerk Zutphen-Lochem-Vorden e.o., de gemeente Zutphen, Odensehuis en Stichting Sociaal Fonds Sint Walburgis.

Met deze dag is niet alleen het belang van beweging onder de aandacht gebracht, maar ook het plezier en de kracht van samen actief zijn. Het enthousiasme en de saamhorigheid van de deelnemers maakten de Wereld Alzheimer Dag in Zutphen tot een bijzondere en onvergetelijke ervaring.

Klik hier voor een filmpje en artikel over de opening van de beweetuin in de Stentor.
Klik hier voor het bericht in Contact.

Terug naar overzicht