Ik wil als gepensioneerde bijdragen aan de maatschappij

22 aug 2023

Op de vraag waarom hij vrijwilligerswerk doet, antwoordt Jan Lebesque grappend: “De koffie is zo duur geworden en die krijg ik hier gratis.” Meer serieus is het antwoord dat hij als gepensioneerd leerkracht graag een bijdrage wil leveren aan de maatschappij. “Elke maandagmiddag vind je me bij Odensehuis, ik ben er de man van de muziek. Ik speel zelf gitaar, mondharmonica en fluit en begeleid het koor. Dat bestaat uit zo’n zes mensen, soms valt er iemand af en soms komt er iemand bij. Het zijn allemaal mensen met beginnende dementie. Op mijn gitaar geef ik akkoorden aan en ik zing zelf ook mee. We zingen vooral bekende deuntjes van bijvoorbeeld Jules de Korte of de Beatles. Bijvoorbeeld: Ik zou weleens willen weten, waarom zijn de mensen zo moe.

“Ik ben bij Odensehuis terechtgekomen door een oud collega, die er als schildertherapeute werkte en daarover heel enthousiast vertelde. Toen dacht ik, dan zou ik daar wel wat met muziek kunnen doen. Ik heb contact gezocht met de coördinator en gevraagd: “Kun je me gebruiken?” Het is mooi dat ik mijn eigen hobby kan inzetten voor het vrijwilligerswerk.

“Als je geen hobby’s hebt zoals knutselen of modeltreinen, maar je bent een mensenmens, dan moet je dit vrijwilligerswerk gaan doen. Het is altijd dikke pret. De mensen zitten elke maandag op me te wachten, als ik er een uurtje een beetje kom flauwekullen. Ik breng een beetje lichtheid in het geheel. Daar hebben mensen behoefte aan en dat geeft heel veel voldoening.”

Vrijwilliger worden?

Vrijwilligers zijn altijd van harte welkom bij organisaties die zich inzetten voor de medemens. Bent u een mensenmens? Dan vindt u het misschien leuk om als vrijwilliger mensen blij te maken met een praatje of een gezamenlijke activiteit. Als u niet zo’n prater bent, maar graag op een andere manier de handen uit de mouwen steekt, dan is er ook genoeg te doen waarbij u uw eigen talenten kunt inzetten.

Om vrijwilliger te worden kunt u rechtstreeks contact opnemen met de organisaties die we in dit artikel noemen.
Of neem een kijkje op de vrijwilligersvacaturebank

Meer informatie over vrijwilligerswerk vindt u op de website van gemeente Zutphen 

Terug naar overzicht