Hoe maak je een beladen onderwerp toegankelijk?

21 aug 2023

“Nadat ik stopte met betaald werk, zocht ik naar een mogelijkheid om onbetaald werk te doen. Omdat ik in mijn omgeving met Alzheimer te maken kreeg en de oproep voor vrijwilligers steeds groter werd, was voor mij duidelijk dat ik op dat gebied iets wilde doen. Met mijn achtergrond op verkoopgebied, kwam ik bij het Alzheimer Café terecht om de PR en Communicatie te doen. Ik hou me daarmee toch een beetje op afstand van de ziekte zelf.” Aan het woord is vrijwilliger Jan Timmers.

Alzheimer Café

“De grote uitdaging is het zoeken naar de juiste toon. Hoe maak je een beladen onderwerp toegankelijk en hoe vertaal je dat in beeld en woord. Eén keer per maand wordt het Alzheimercafé Zutphen en omstreken georganiseerd. Daar staat steeds een ander onderwerp centraal. Om bezoekers te werven, stel ik een persbericht samen en plaats ik stukjes op LinkedIn. Ook op andere social media wordt het bericht gedeeld en tien dagen voor de avond zelf gaat er een online nieuwsbrief uit, waarin de avond wordt aangekondigd. Wat er bij Alzheimer Nederland gebeurt, vertaal ik naar onze nieuwsbrief.

Met minder geheugen, genieten van het leven

“Door de activiteiten van Alzheimer Nederland kunnen mensen met dementie op een prettige manier genieten van een leven met minder geheugen en assertiviteit. Het is een prettige organisatie om mee samen te werken, een super geoliede machine. Ik hoop dan ook te bereiken dat meer mensen het vrijwilligerswerk oppakken en dan denk ik met name aan de wat jongere groep mensen. Hoe krijg je de veertigers, die midden in het leven staan, zo ver dat ze een stapje maken? Het hoeft niet structureel, maar kan ook op projectbasis, bijvoorbeeld twee keer een halve dag in het jaar.”

Vrijwilliger worden?

Vrijwilligers zijn altijd van harte welkom bij organisaties die zich inzetten voor de medemens. Bent u een mensenmens? Dan vindt u het misschien leuk om als vrijwilliger mensen blij te maken met een praatje of een gezamenlijke activiteit. Als u niet zo’n prater bent, maar graag op een andere manier de handen uit de mouwen steekt, dan is er ook genoeg te doen waarbij u uw eigen talenten kunt inzetten.

Om vrijwilliger te worden kunt u rechtstreeks contact opnemen met de organisaties die we in dit artikel noemen.
Of neem een kijkje op de vrijwilligersvacaturebank

Meer informatie over vrijwilligerswerk vindt u op de website van gemeente Zutphen 

Terug naar overzicht