“Het gevoel dat je gewaardeerd wordt, geeft voldoening.”

25 okt 2023

“Bij De Uitwijk op de Brink, een van de buurthuizen van Perspectief, kan iedereen zo binnenlopen voor een praatje en een kopje koffie. Er komen bewoners uit de wijk, maar ook wel mensen die in andere delen van Zutphen wonen. Ik kwam er zelf ook regelmatig voor ik er vrijwilliger werd. Dan help je een keer als dat nodig is en langzamerhand kreeg ik er meer taken bij”, vertelt Diana Knipmeijer. “Nu kom ik een of twee keer in de week als vrijwilliger mensen voorzien van koffie, thee of chocolademelk. Hier komen mensen die gewoon wat gezelligheid zoeken. Mensen die eenzaam zijn of die met psychische problemen kampen, komen hier voor een luchtig gesprek. Even de kranten lezen, elkaar ontmoeten.”

“Als ik vaker nodig ben, dan help ik altijd graag mee. Bijvoorbeeld bij de organisatie van activiteiten zoals muziekmiddagen, bingo’s of de fietsvierdaagse. We organiseren ook activiteiten speciaal voor kinderen, bijvoorbeeld tijdens Halloween of als Sinterklaas in het land is.

“Ik heb altijd in de zorg en horeca gewerkt, maar kwam in de WAO terecht. Door mijn werk was ik altijd al met mensen bezig. Je schenkt dat kopje koffie in, maar maakt ook contact. Mensen kunnen hun verhaal bij me kwijt. Soms stuur ik ze ook door naar een instantie die professionele hulp kan bieden als dat nodig is. Het gevoel dat je gewaardeerd wordt, dat geeft je voldoening. Als mensen met een big smile weg gaan en zeggen dat ze de volgende keer weer komen.”

Vrijwilliger worden?

Vrijwilligers zijn altijd van harte welkom bij organisaties die zich inzetten voor de medemens. Bent u een mensenmens? Dan vindt u het misschien leuk om als vrijwilliger mensen blij te maken met een praatje of een gezamenlijke activiteit. Als u niet zo’n prater bent, maar graag op een andere manier de handen uit de mouwen steekt, dan is er ook genoeg te doen waarbij u uw eigen talenten kunt inzetten.

Om vrijwilliger te worden kunt u rechtstreeks contact opnemen met de organisaties die we in dit artikel noemen.
Of neem een kijkje op de vrijwilligersvacaturebank

Meer informatie over vrijwilligerswerk vindt u op de website van gemeente Zutphen 

Terug naar overzicht