DemenZIE

Help mee gemeente Zutphen dementievriendelijk te maken
Hoe wij als samenleving omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. Het begint met het herkennen van dementie en weten hoe je omgaat met iemand met dementie. Doe mee!

VOLG DE GOED-TRAINING

  • Leer wat jij kunt betekenen voor iemand met dementie in verschillende situaties. Deze basistraining is perfect voor iedereen die meer wil weten over (het omgaan met) dementie.
  • Aanmelden is verplicht, uiterlijk 2 weken van tevoren, via: samendemenzie@outlook.com
  • Voor overige vragen kun je ook mailen naar samendemenzie@outlook.com.

> BEZOEK DE REIZENDE TENTOONSTELLING “DemenZIE”!
Dementie is niet altijd direct zichtbaar. Veel van wat er gebeurt, speelt zich van binnen af, wat soms tot verwarrende situaties kan leiden. Om hier meer begrip voor te creëren, is de reizende tentoonstelling DemenZIE in het leven geroepen. Theatermaker Merel Rutgers, werkzaam onder de naam ‘De Vragendrager’ (een kunstdienst die zich richt op mensen met dementie), heeft deze bijzondere tentoonstelling ontwikkeld. De nadruk ligt hierbij op de mens achter de dementie. Het doel? Bewustwording creëren door niet alleen naar de ziekte te kijken, maar vooral naar wat de mens met dementie ziet en ervaart. Merel is bereikbaar via: www.vragendrager.nl.

De vraag “Ik zie jou, maar wat is het wat de mens met dementie ziet?” stond centraal in de fotoserie van Frank Mossink. Deze serie toont rolmodellen – bezoekers van De Bovenkamer en Odensehuis – die samen de boodschap willen overbrengen: dementie verdient een gezicht. Zij willen dementie een gezicht geven en ons een inkijkje bieden in hun belevingswereld. De tentoonstelling reist door de gemeente, langs verschillende openbare plekken, om dit belangrijke onderwerp bespreekbaar te maken en de gemeente Zutphen dementievriendelijker te maken.

  • Je bent welkom om de reizende tentoonstelling te bekijken op een van onderstaande locaties.
  • Bekijk hieronder het programma van de reizende tentoonstelling ‘DemenZIE’.
  • Klik hier voor achtergrondinfo.

Meer weten over dementie?
Stel je voor: je loopt door je vertrouwde buurt, maar de wereld om je heen voelt anders. Verwarrend. Dit is de realiteit voor veel mensen met dementie. In Nederland leven maar liefst 310.000 mensen met dementie, en elk uur komen er 5 mensen bij. Een onthutsend feit, zeker als je bedenkt dat dit aantal naar verwachting zal stijgen naar een half miljoen in 2040.

Daarom is het belangrijk te beseffen dat 79% van deze mensen nog thuis woont, midden in onze wijken, actief en betrokken bij onze gemeenschap. Dementie raakt ons allemaal, jong en oud. Mensen leven gemiddeld zes jaar thuis met dementie en willen zo lang mogelijk deel blijven uitmaken van de samenleving. Om dit mogelijk te maken, is er meer nodig dan alleen de inzet van zorgorganisaties. We hebben de steun van de hele samenleving nodig.

Maar wat is dementie eigenlijk?
Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig hersenziektes zoals de ziekte van Alzheimer. Het is een syndroom, een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dit kan grote invloed hebben op het dagelijks functioneren en roept vaak vel vragen op. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op www.alzheimer-nederland.nl.

Dementie, wat nu?
Als dementie in je leven komt, roept dat veel vragen op. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Er zijn verschillende vormen van zorg en ondersteuning beschikbaar. Het Dementienetwerk is een samenwerkingsverband van zorg- en welzijnsorganisaties dat fungeert als één aanspreekpunt voor mensen met dementie, hun familie en professionals in de regio. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen de juiste zorg en begeleiding krijgt op het juiste moment. Informatie en advies over ondersteuning vind je op deze website.

Wil je verder lezen over hoe wij helpen? Bekijk dan de andere pagina’s van ons Dementienetwerk of stuur een e-mail naar onze casemanagers dementie via info@dementienetwerk.nl