Contact Dementienetwerk

Postbus 283
7200 AG Zutphen

e-mail: info@dementienetwerk.nl 

Woont u in de gemeente Zutphen, de gemeente Lochem of in Vorden, Steenderen, Baak of Wichmond (gemeente Bronckhorst)? Dan kunt u hulp en ondersteuning krijgen van een casemanager van het Dementienetwerk.

Download hier het

Hulp in uw buurt

Veelgestelde vragen

Vragen over het geheugen

 • Wijzen geheugenproblemen op dementie of de ziekte van Alzheimer?

  Bij het ouder worden klagen mensen vaak over toenemende geheugenproblemen. Ouderen hebben steeds meer moeite om zich te herinneren wat ze kortgeleden hebben gedaan en maken zich daar zorgen over. Velen denken dat vergeetachtigheid het eerste teken van de ziekte van dementie is. Gelukkig is deze vergeetachtigheid zelden een voorloper van dementie.

  Lichte vergeetachtigheid en een 'trager' geheugen zijn een heel normaal onderdeel van het ouder worden. Oudere mensen hebben nu eenmaal meer tijd nodig om nieuwe feiten te leren en zich zaken te herinneren. Daarnaast kost het ouderen meer moeite om de aandacht ergens op te richten en die aandacht ook vast te houden. Ook wordt het moeilijker verschillende dingen tegelijk te doen. Bij vergeetachtigheid herinnert men zich een detail van een gebeurtenis niet, terwijl bij dementie de hele gebeurtenis uit het geheugen is verdwenen. Een ander belangrijk verschil tussen dementie en vergeetachtigheid is dat bij dementie niet alleen het geheugen, maar ook het gewone, dagelijkse functioneren verstoord raakt. Andere symptomen van dementie kunnen zijn:

  • Telkens dezelfde vraag stellen;
  • Verdwalen op bekende plaatsen;
  • Aanwijzingen niet kunnen opvolgen;
  • Niet meer weten waar je bent, met wie je bent, wat voor een dag het is en hoe laat het is;
  • Verwaarlozing van persoonlijke veiligheid, hygiëne en voeding.

  Bespreek u zorgen over uw geheugen met uw huisarts.

 • Wat kan ik terecht als ik geheugenproblemen heb en me zorgen maak over dementie?

  Uw huisarts is de eerst aangewezen persoon om uw zorgen mee te bespreken. De huisarts heeft de mogelijkheid om met u een aantal tests te doen. Na goed onderling overleg kunt u aan de hand van de testresultaten besluiten om al dan niet een of meerdere specialisten in te schakelen. Dit kan een neuroloog of geriater zijn, maar ook een in ouderdomsziekten gespecialiseerde psychiater. In de grotere ziekenhuizen zijn geheugenpoli's ingericht, waar ook meer specifieke tests kunnen worden uitgevoerd. Hiermee kan een indicatie worden verkregen of iemand aan de ziekte van Alzheimer lijdt, of een andere vorm van dementie. Bij de geheugenpoli kunt u alleen terecht met een verwijsbrief van uw huisarts.

 • Ik heb een andere vraag...

  Stel uw vraag aan een van de trajectbegeleiders via ons e-mailadres.