Contact Dementienetwerk

Postbus 283
7200 AG Zutphen

e-mail: info@dementienetwerk.nl 

Woont u in de gemeente Zutphen, de gemeente Lochem of in Vorden, Steenderen, Baak of Wichmond (gemeente Bronckhorst)? Dan kunt u hulp en ondersteuning krijgen van een casemanager van het Dementienetwerk.

Download hier het

Hulp in uw buurt

Vormen en verschijnselen van dementie

Dementie is een verzamelnaam voor tientallen ziektes. De meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie.

Afname zenuwcellen
Bij dementie raken steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen beschadigd. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren. Bij sommige dementerenden kan de achteruitgang heel snel gaan, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden.

Geheugenstoornissen
In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenstoornissen op. Later volgen problemen met denken en taal. Ook treden vaak veranderingen in karakter en gedragsproblemen op. Naarmate de ziekte vordert, zal iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven verliezen. Hij wordt meer afhankelijk van de hulp van anderen en dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker.

Meer weten?
Meer informatie over vormen en verschijnselen van dementie vindt u in de Informatieven en Brochures op de website van Alzheimer Nederland. Ook bij de veelgestelde vragen en antwoorden op deze website vindt u meer informatie.