Contact Dementienetwerk

Postbus 283
7200 AG Zutphen

e-mail: info@dementienetwerk.nl 

Woont u in de gemeente Zutphen, de gemeente Lochem of in Vorden, Steenderen, Baak of Wichmond (gemeente Bronckhorst)? Dan kunt u hulp en ondersteuning krijgen van een casemanager van het Dementienetwerk.

Download hier het

Hulp in uw buurt

Verschil tussen vergeetachtigheid en dementie

Lichte vergeetachtigheid en een 'trager' geheugen zijn heel normaal als we ouder worden. Oudere mensen hebben meer tijd nodig om nieuwe feiten te leren en zich zaken te herinneren. Ook kost het ouderen meer moeite om de aandacht ergens op te richten en die aandacht ook vast te houden. En vaak wordt het moeilijker verschillende dingen tegelijk te doen.

Bij vergeetachtigheid herinnert men zich een detail van een gebeurtenis niet, terwijl bij dementie de hele gebeurtenis uit het geheugen is verdwenen. Een ander belangrijk verschil tussen dementie en vergeetachtigheid is dat bij dementie niet alleen het geheugen, maar ook het gewone, dagelijkse functioneren verstoord raakt.

Vergeetachtigheid
Bij vergeetachtigheid is er sprake van 'normale' geheugenklachten. Een naam van een kennis waar u even niet op kan komen. Vaak schiet het u later te binnen of herkent u de naam feilloos als iemand anders hem noemt. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan het huishouden doen, de financiën regelen en op reis gaan.

Dementie
De symptomen van dementie zijn vele malen ernstiger. Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van een kennis, maar herkent hem of haar helemaal niet meer. De informatie verdwijnt langzaam maar zeker uit het geheugen, of is niet meer toegankelijk. Iemand met dementie verdwaalt in een bekende omgeving en vergeet essentiële dingen, bijvoorbeeld hoe je een boterham moet smeren. Er kunnen problemen met de taal ontstaan en het gedrag kan veranderen. Dementie betekent dat er sprake is van zeer ernstige geheugenproblemen. Maar dat niet alleen; behalve het geheugen worden ook andere hersenfuncties aangetast. Dementie leidt daardoor tot verstoring van het dagelijks leven en het zelfstandig functioneren; de greep op het eigen leven gaat verloren.

Maakt u zich zorgen? Doe de geheugentest voor uzelf of voor een naaste.