Contact Dementienetwerk

Postbus 283
7200 AG Zutphen

e-mail: info@dementienetwerk.nl 

Woont u in de gemeente Zutphen, de gemeente Lochem of in Vorden, Steenderen, Baak of Wichmond (gemeente Bronckhorst)? Dan kunt u hulp en ondersteuning krijgen van een casemanager van het Dementienetwerk.

Download hier het

Hulp in uw buurt

Tien signalen van dementie

1. Vergeetachtigheid
Een van de meest voorkomende symptomen is het vergeten van nieuwe informatie. Andere signalen zijn: het vergeten van belangrijke data of gebeurtenissen, dezelfde vraag telkens opnieuw stellen en afhankelijk zijn van spiekbriefjes of familie voor dingen die voorheen zonder hulp onthouden werden.

2. Problemen met dagelijkse handelingen
Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Denk aan hobby's en de financiƫn regelen. Ook zaken die gepland moeten worden of in een bepaalde volgorde uitgevoerd, leveren problemen op. Zoals koffie zetten of een maaltijd bereiden.

3. Vergissingen met tijd en plaats
Het is normaal als u even niet weet welke dag het is of waar u naartoe liep. Maar bij beginnende dementie gebeurt dit steeds vaker. Het besef van tijd wordt minder en uren lijken soms minuten. Ook het vinden van de weg wordt moeilijker, zelfs in een stad of dorp waar u al jaren woont. U vergeet soms waar u bent en hoe u daar gekomen bent.

4. Taalproblemen
Met dementie kan het moeilijk zijn om een gesprek te volgen. Praten gaat ook minder vloeiend. U kunt midden in een gesprek stoppen met praten en niet meer weten hoe u verder moet, of herhalen wat u net hebt gezegd. U vergeet eenvoudige woorden en komt steeds moeilijker op namen. Bijvoorbeeld "waar is dat ding voor mijn haar?" als u naar een kam zoekt.

5. Kwijtraken van spullen
U kunt spullen op vreemde plekken leggen, bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven. U raakt spullen kwijt en kunt zich niet meer herinneren waar u ze gelaten hebt.

6. Verminderd beoordelingsvermogen
Bij dementie wordt het steeds lastiger om situaties goed in te schatten en om de juiste keuzes te maken. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen; u koopt teveel of u koopt spullen die u niet nodig hebt. Verkeerde inschattingen in het verkeer leveren gevaarlijke situaties op.

7. Terugtrekken uit sociale activiteiten
U trekt zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. U kunt urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk. Voor een buitenstaander lijkt het misschien luiheid of gebrek aan interesse. Maar het is een vorm van faalangst. Als u niets doet, kunt u ook niets fout doen.

8. Veranderingen in gedrag en karakter
Het kan gebeuren dat uw gedrag en karakter veranderen. U wordt verward, achterdochtig, depressief of angstig. Uw stemming wisselt zonder directe aanleiding: het ene moment bent u rustig en dan opeens verdrietig of kwaad. U kunt soms ook dingen doen die u anders nooit deed.

9. Onrust
Een van de symptomen van dementie is onrust. Daardoor lijkt het of u telkens iets zoekt, iets moet opruimen of iets anders moet doen. Het constante gevoel van onrust en de neiging tot heen en weer lopen leidt vaak tot slaapproblemen.

10. Visuele problemen
Voor sommige mensen zijn visuele problemen een symptoom van dementie. U krijgt problemen bij het lezen, afstand inschatten en het onderscheiden van kleur of contrast. Ook komt het voor dat u zichzelf niet herkent als u langs een spiegel loopt.