Contact Dementienetwerk

Postbus 283
7200 AG Zutphen

e-mail: info@dementienetwerk.nl 

Woont u in de gemeente Zutphen, de gemeente Lochem of in Vorden, Steenderen, Baak of Wichmond (gemeente Bronckhorst)? Dan kunt u hulp en ondersteuning krijgen van een casemanager van het Dementienetwerk.

Download hier het

Hulp in uw buurt

Vergeetachtigheid en het ‘niet pluis’ gevoel

“Zaterdag is mijn man met onze oudste kleinzoon Mark naar een voetbalwedstrijd geweest. Ze zijn er beide dol op. Vandaag belde Mark om opa te bedanken voor dit uitje. Het was een verward gesprek; mijn man bleek zich niet te herinneren dat ze naar die wedstrijd zijn geweest. Ik schrok ervan; hij vergeet wel eens meer dingen, maar dat hij zoiets belangrijks als dit vergeet, heb ik niet eerder gemerkt. En nu ik erover nadenk, ging het kopen van de kaartjes ook moeilijk. Het leek of hij niet meer wist hoe hij dat altijd deed.”

Ongerust
Als we ouder worden hebben we allemaal wel eens last van vergeetachtigheid. Het geheugen werkt wat trager en als we niet meer zoveel dingen tegelijk kunnen onthouden, is dat geen reden ons daar direct ongerust over te maken. Het wordt anders als u het gevoel heeft dat u niet zo goed meer kunt nadenken. Dat het warrig is in uw hoofd. Dat vage ‘niet pluis’ gevoel waarmee u geen raad weet, maakt u misschien onzeker en u kunt zich er onbehagelijk bij voelen. Mensen om u heen merken subtiele maar terugkerende veranderingen; u vergeet dingen en soms gedraagt u zich wat anders. U vraagt zich af: is het alleen maar vergeetachtigheid of is het dementie?

Houd uw onzekerheid niet voor uzelf. Bespreek het met mensen in uw omgeving, met uw huisarts of bel de Alzheimertelefoon 0800 – 50 88.