Contact Dementienetwerk

Postbus 283
7200 AG Zutphen

e-mail: info@dementienetwerk.nl 

Woont u in de gemeente Zutphen, de gemeente Lochem of in Vorden, Steenderen, Baak of Wichmond (gemeente Bronckhorst)? Dan kunt u hulp en ondersteuning krijgen van een casemanager van het Dementienetwerk.

Download hier het

Hulp in uw buurt

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorger ben je wanneer je langdurig, onbetaald zorgt voor iemand die niet meer alles zelf kan. Die extra zorg verleen je als mantelzorger vanuit een persoonlijke relatie. Bijvoorbeeld aan een familielid (ouders, kinderen, partner, broer, zus). Ook wanneer deze zorg verleend wordt aan buren, kennissen of vrienden heet dit mantelzorg.

Veel mensen vinden zorgen voor een ander vanzelfsprekend. Je geeft hulp aan iemand om wie je geeft. Toch kan mantelzorg een zware verantwoordelijkheid zijn. Of je nu jong of oud bent. Het verlenen van mantelzorg heeft een grote impact op het leven van de mantelzorger. Het kan soms erg zwaar zijn. Het is dus noodzakelijk dat de mantelzorger mogelijkheden heeft om de zorg af en toe aan iemand over te dragen of om hulp te krijgen. Hoe moeilijk het ook kan zijn om dit los te laten of (tijdelijk) over te dragen. Anders loopt de mantelzorger het risico overbelast of oververmoeid te raken. Ook de financiƫle nadelen van de mantelzorg (extra kosten, minder of niet kunnen werken) kunnen een zware belasting vormen.

Dag en nacht
De verzorging van iemand die dementie heeft, is een verantwoordelijkheid die 24 uur per dag doorgaat. Dat kan grote invloed hebben op uw eigen lichamelijke en emotionele situatie. Veel verzorgers laten de aandacht voor de eigen gezondheid overschaduwen door bezorgdheid over het welzijn van de patiƫnt. Het is daarom ook belangrijk dat u -als verzorger- goed waakt over uw eigen lichamelijke en geestelijke conditie. Bedenk dat het heel normaal is om:

  • Boos te zijn. Zet deze energie om in positieve actie. Maak wat schoon, ga wandelen of maak een praatje met iemand.
  • Gefrustreerd te zijn. Stop met hetgeen waarmee u bezig bent, haal diep adem en begin met iets nieuws.
  • Wat tijd alleen door te brengen. Duik in uw favoriete stoel in een rustige kamer, ga even naar de winkel of breng een paar uurtjes door met vrienden.
  • Hulp te vragen. Benader familie, vrienden, uw huisarts en plaatselijke instanties voor eventuele hulp of service.
  • Op uw oordeel te vertrouwen. Probeer te ontspannen, u doet immers uw uiterste best.
  • Uw beperkingen te kennen. U bent een waardevol persoon. Zorg daarom ook goed voor uzelf.
  • Fouten te maken. Niemand is perfect. Daarom kunnen we dingen leren.
  • Verdriet te hebben. Dit is een normale reactie op verlies. Het is heel gewoon om verdriet te hebben omdat de dingen niet meer zo zijn als ze waren.
  • Te lachen en lief te hebben. Het is misschien makkelijk om te vergeten, maar onthoud dat u nog steeds het vermogen heeft om te voelen en dat dit zich onverwachts kan aandienen.
  • Vergeet ook niet, dat het gezond is om te rouwen bij het verlies van een dierbaar persoon, zelfs voordat deze persoon is overleden. Indien u op een goede manier met uw eigen gevoelens omgaat, bent u ook beter in staat om iemand te verzorgen.

Ondersteuning in de regio
In de gemeenten Zutphen, Lochem en Bronckhorst kunt u voor mantelzorgondersteuning terecht bij verschillende organisaties. Op de websites vindt u wanneer en waar activiteiten, zoals de Mantelzorgsalons, worden georganiseerd voor inwoners van de gemeenten Zutphen, Lochem en Bronckhorst. In Zutphen en Warnsveld kunt u ook terecht bij Perspectief.

Landelijke organisaties
Mezzo is de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Mezzo zet zich in voor iedereen die langdurig en onbetaald voor een ander zorgt. Mezzo geeft steun, informatie en advies en behartigt de belangen van mantelzorgers, organisaties die mantelzorgers ondersteunen en lokale en regionale organisaties die vrijwilligers in de zorg inzetten.
Bent u toe aan wat tijd voor uzelf? Op de website Respijt vindt u informatie over de verschillende mogelijkheden.
Het Expertisecentrum Mantelzorg is het landelijk kenniscentrum op het gebied van mantelzorg en mantelzorgondersteuning.